Informatie

Componist: Carl Zeller
Premiere: Wenen (Theater an der Wien) op 10-01-1891 
Tekst: Moritz West en Ludwich Held, naar het idee van Edmond de Biéville

Onze opvoering

Klik hier voor het programmaboek

Datum: 25 en 26 maart 2018
Theater: Stadstheater Zoetermeer
Dirigent: Robert Kops
Regie: Jaap Dijkhuis en Ed Latulette

De geschiedenis speelt zich af in Rhein-Pfalz. Begin 18e eeuw.


De keurvorst beveelt Baron Weps een jachtpartij te organiseren. Maar Weps komt echter tot de ontdekking dat de boeren alle wilde zwijnen gestroopt hebben. Hij is bereid dit door de vingers te zien maar dat kost de boeren een flinke som geld. Voor de jacht zullen tamme zwijnen worden gebruikt! Weps kan het geld goed gebruiken want hij moet voor de zoveelste keer de schulden van zijn neef Stanislaus betalen. Als de keurvorst de jachtpartij afgelast, neemt Weps het besluit om zijn geld niet mis te lopen.
De jachtpartij zal gewoon door gaan. Stanislaus moet dan de rol van keurvorst op zich nemen.


De vogelhandelaar Adam uit Tirol wil met Christel trouwen, de vrouwelijke postbode, maar dat is geen reden voor hem om niet met een aardig boerenmeisje te flirten.
Natuurlijk weet hij niet dat zij de keurvorstin Marie is, die vermoedt dat haar man een slippertje maakt en hem daarbij wil betrappen. Christel stelt Adam voor om bij de keurvorst naar een goede betrekking te solliciteren. Adam is niet erg enthousiast want hij kent de reputatie van de keurvorst op het punt van vrouwen. Maar Christel gaat toch naar de keurvorst toe, in werkelijkheid dus Stanislaus. Adam wordt hier zo kwaad om dat hij niets meer van haar wil weten. Voor hem staat het nu vast dat het 'boerenmeisje' dan zijn bruid moet worden. Intussen denkt de keurvorstin dat Christel inderdaad met haar echtgenoot samen is geweest.


In het zomerpaleis van de keurvorst valt Stanislaus door de mand. Adam eist van hem dat hij met Christel trouwt, omdat hij er zeker van is dat zij door hem is verleid.
Als het hem later duidelijk wordt dat er tussen hen niets is voorgevallen, en wanneer hij er bovendien achter komt wie het 'boerenmeisje' in werkelijkheid is, verzoent hij zich met Christel