Duizend-en-één Nacht

Informatie

Componist: Johann Strauss jr.
Premiere: 10 februari 1871, Wenen, Theater an der Wien;
Tekst: Maximillian Steiner

Onze opvoering

Klik hier voor het programmaboek

Datum:  21 en 22 mei 2016
Theater: Stadstheater Zoetermeer
Dirigent: Pieter Cox
Regie: Dick Schaar

Voorspel

In afwachting van de terugkomst van de Sultan liggen de haremvrouwen zich te ontspannen in het serail. Wanneer Eddin, de secretaris van de Sultan, verschijnt vertelt hij hen over de vele nieuwigheden die zij ontdekten in het verre Europa en stelt hij hen zijn Weense vriendin Wally voor. Eén van de hervormingen die de Sultan wil doorvoeren is de afschaffing van de veelwijverij en dus van de harems. Suleiman denkt daarbij aan Leila, het nichtje van Ormoetz de magiër. Zij heeft de voorwaarde gesteld, dat zij de enige vrouw in zijn leven zal zijn. Omdat hij hier niet aan heeft voldaan, is zij getrouwd met de eenvoudige visser Mossu, die het evenbeeld is van de Sultan.
Leila komt in het paleis, verkleed als Sheherazade, de bekende sprookjesvertelster van "1001 Nacht"  en begint haar verhaal te vertellen...


Eerste bedrijf

De haremvrouwen zijn, samen met de hoogwaardigheidsbekleders van het land, in opstand gekomen tegen de hervormingen die de Sultan wil doorvoeren. Ormoetz is samen met zijn knecht Kiossim het harem binnengedrongen, maar is daar gevangen genomen. Leila smeekt de vorst hem vrij te laten. De Sultan en Leila blijken nog steeds verliefd op elkaar te zijn, maar Leila is getrouwd met de arme visser Mossu. Eddin stelt dan voor dat de Sultan en Mossu van plaats ruilen. Zo kan Mossu één dag Sultan zijn en andersom. De Sultan krijgt zo de kans het leger te alarmeren en de opstand te onderdrukken. Op advies van Eddin zweert Mossu - in de rol van Sultan voor één dag - alle hervormingen af.

 

Tweede bedrijf

Eddin brengt de Sultan, als Mossu verkleed, bij diens hut aan het strand. Leila vraagt hem waarom hij zo laat is. Zij neemt hem mee de hut in voor het eten. Ondertussen is de echte visser Mossu, gekleed als Sultan, het paleis uit gevlucht achtervolgd door zijn hofhouding. Als hij dan bij de hut aankomt, ontkent Leila dat hij haar echtgenoot is. Mossu wordt daarop door de hofhouding afgevoerd, want Leila heeft voor haar Sultan gekozen.

Naspel

Zo eindigt het sprookje van "1001 Nacht" dat Leila aan de Sultan vertelt. Als Sheherazade haar sluier afdoet herkent Suleiman zijn geliefde Leila
Niets staat hun liefdesgeluk meer in de weg.... of misschien de veelwijverij....