Regie

Regisseur: Jaap Dijkhuis

Jaap Dijkhuis houdt vanaf zijn prille jeugd al van alle vormen van theater en het was vooral zijn moeder die hem de liefde voor zingen en de operette en musical bijbracht. Daarnaast ontwikkelde hij zich ook op het gebied van de fijnschilderkunst en de interesse in kunst- en cultuurgeschiedenis, muziektheater, kostuum- en decorontwerp, kap en grime en antieke mode-, meubel- en bouwstijlen.

Vanaf 1979 tot 1986 stond hij voor de klas, nadat hij als volledig bevoegd onderwijzer was afgestudeerd aan de Pedagogische Academie in Zwolle. Daarnaast werd hij lid van de Noord Veluwse Operette Vereniging en volgde zanglessen bij Greetje Verveen, leerlinge van Coby Riemersma. Daar zong hij al snel de tenor hoofdrollen in verschillende operettes. In 1986 werd hij door een soliste van de Hoofdstad Operette gevraagd te komen zingen bij dat enige beroeps operette gezelschap van Nederland met toen gemiddeld 180 voorstellingen per seizoen in alle theaters in Nederland, België en vele plaatsen in Duitsland en Zwitserland. Vervolgens zong, danste en acteerde hij vanaf 1986 tot 2001 gedurende 15 jaar in vaste dienst bij dit gezelschap in grote en kleinere rollen in grofweg 2000 voorstellingen. Hij werkte onder regie van vele Duitse en Oostenrijkse regisseurs en choreografen. En onder het muzikale leiderschap van Martin Mälzer, René Benschop, Walther Althammer, Pieter Cox, Gottfried Stöhr en Andrew Wise.

Gedurende deze jaren kreeg hij vervolgens zanglessen van de bekende oratoriumsopraan Corry Bijster en 7 jaar les van de wereldberoemde coloratuursopraan Christina Deutekom met muzikale coaching van de bekende pianist Han Louis Meyer. Daarna zanglessen bij Thea van der Putte, sopraan aan de Komische Oper Berlin. Na audities in Duitsland werden hem engagementen aangeboden in Coburg en Flensburg, ook via Andrew Wise bij Opera Forum en de Opera van Antwerpen, maar Jaap besloot bij de Hoofdstad Operette te blijven.

In 1991 vertolkte hij de mannelijke hoofdrol in de Nederlandse première van de musical "The Phantastics" onder regie en in een vertaling van Daniël Cohen en choreografie van Jay Borg (ensemble Jos Brink)

Naast zijn werk bij de Hoofdstad Operette trad hij veelvuldig op als solist in de tenorhoofdrollen bij vele operetteverenigingen in Nederland in operettes van Kálmàn, Lehár, Strauss, Gilbert en Sullivan, Stolz, Lincke, Benatzky, Dostal, Millöcker, Zeller en Künneke en vanaf 1991 regisseerde hij een enorm aantal operettes en musicals en ontwierp hij vele theaterkostuums en decors. Honderden van de ontwerpen van Jaap zijn als kostuums uitgevoerd door kostuumatelier van Staten Impink in Alkmaar.

Bij het Nationaal Jeugd Musical Theater regisseerde hij de musical "Honderd en één Dalmatiers" en "De Tovenaar van Oz", waarbij hij voor de laatste ook decors ontwierp en 250 prachtige kostuums voor 3 groepen van 30 kinderen van 8 tot 18 en jonge volwassen spelers. Deze musicals werden met veel succes uitgevoerd in alle theaters van Nederland en België. Tevens ontwierp hij de kostuums voor de musical "Oorlogswinter" en de theatertour "The Winxclub on tour".

Vanaf 1995 regisseerde Jaap samen met zijn partner Ed Latulette 5 jaar lang operetteproducties bij het Vlaams Muziek Theater in België en was ook verantwoordelijk voor decor- en kostuumontwerpen.
Ondertussen heeft Jaap operette teksten vertaald en/of bewerkt uit het Duits en enkele muziektheaterstukken geschreven: "De neef uit Batavia","Christmas Greetings", "Die ganze Welt dreht sich um Liebe" met muziek van Franz Lehár en een stuk over het leven van de Poolse componist Chopin: "On vous adore à Nohant" uitgevoerd tijdens het Geelvinck Pianoforte Festival in Amsterdam en in Kasteel Heeswijk, in aanwezigheid van de Poolse ambassadeur en de voorzitter van de Chopin Stichting Nederland.

Op dit moment regisseert Jaap, samen met Ed, bij 3 verenigingen te weten "Mozaiek" in Noordwijk, "Operette Vereniging Purmerend en Omstreken" in Purmerend en bij "Cantiamo" in Zoetermeer.

Website :http://www.jaapdijkhuis.nl/


 

Regie-assistent: Ed Latulette

Ed is al vele jaren de vaste regie-assistent van Jaap Dijkhuis. Hij is ook degene die zich toelegt op o.a. de choreografie.
In die uitdaging toont hij zich geduldig en gedreven.