Informatie

Componist: Jacques Offenbach
Premiere: 17 december 1864 in het Théâtre des Variétés te Parijs
Tekst: Henri Meilhac en Ludovic Halévy

Onze opvoering

Klik hier voor het programmaboek

Datum: 1 en 2 april 2017
Theater: Stadstheater Zoetermeer
Dirigent: Pieter Cox
Regie: Marcel Smid

Eerste  bedrijf

Hogepriester Calchas is in de tempel een offer aan het voorbereiden als de mooie Helena binnenkomt die vraagt of er nog nieuws is over het geval van de appel (het oordeel van Paris waarbij hij de gouden appel aan de mooiste godin moest geven). Calchas zegt geen nieuws te hebben, hoewel hij bevestigt dat de mooiste vrouw ter wereld die aan Paris beloofd werd, niemand anders kan zijn dan zij. Als ze weg is wordt hij gestoord door een jongeman die vraagt of de duif met zijn brief al aangekomen is. Verweeld zegt Celebes dat hij niets weet van een duif of een brief, maar op hetzelfde moment arriveert die. De brief is van Venus en geeft Calchas de opdracht de jongeman, die niemand anders is dan Paris, de zoon van koning Primus, voor te stellen aan de koningin. Paris is vermomd als herder en doet mee met een raadselwedstrijd die is uitgeschreven is door koning Agamemnon, en hij wint de prijs: dit tot groot ongenoegen van koning Menelaos, de echtgenoot van Helena. Dan maakt hij bekend wie hij is. Om vrij spel te krijgen, moet Calchas via het orakel aankondigen dat Menelaos in zijn eentje een pelgrimsreis naar Kreta moet maken: Menelaos vertrekt dan ook terstond.

Tweede bedrijf

's Avonds, wanneer het hof aan het gokken en het drinken is  komt Paris bij Helena, maar zij doet net alsof ze hem afwijst. Hij zegt dat hij wel een list zal  verzinnen, en vertrekt.
Dan, als ze ligt te slapen, komt hij terug. Zij denkt dat alles een droom is en geeft zich helemaal over. Dan komt Menelaos plotseling terug, en vind de twee in elkaars armen. Woedend roept hij iedereen erbij, maar hij krijgt weinig steun, want iedereen is van mening dat het zijn eigen schuld is. Paris moet echter vertrekken, maar hij zweert terug te zullen komen.

Derde bedrijf

Venus is woedend op de Grieken omdat haar plannen gedwarsboomd zijn en uit wraak maakt ze heel het volk wellustig en de verdorvenheid viert hoogtij. De koningen zitten met hun handen in het haar  en men besluit een afgezant naar Cythera te sturen. Als antwoord verschijnt de hogepriester van Venus zelf en beveelt dat Helena met hem mee moet komen naar Cythera om offers aan de godin te brengen. Helena heeft daar helemaal geen zin, maar op aandringen van de koningen scheept zij zich met de hogepriester in en vaart weg. Terwijl zij wegvaren onthult de hogepriester wie hij werkelijk is: Paris.
De koningen en het volk hebben het nakijken.